fälttest

Solcellsmoduler

En verklig jämförelse mellan Mono, Poly, PERC och Dual solcellsmoduler.

Data i realtid
-- -- lokal tid
Installationsdatum: 09-03-2020
--
--
--
--
--
--
--
Strålning
Rumänien
44°17'59.9"N
26°11'29.7"E

Mono

2500Wp --
Total solcellsproduktion: --

Split-cell

2500Wp --
Total solcellsproduktion: --

Poly

2500Wp --
Total solcellsproduktion: --

PERC

2500Wp --
Total solcellsproduktion: --

* Detta är ettfälttest och resultaten är specifika för den här installationen och platsen.,undersök vilken lösning som passar din situation bäst då resultaten kan variera beroende på faktorer i omgivningen.

Ambulans

Det måste fungera överallt, hela tiden.

När det handlar om sekunder som kan rädda liv kan inte vikten av ett pålitligt mobilt energisystem underskattas. Energisystemet får aldrig distrahera sjukvårdspersonalen, det ska helt enkelt fungera överallt, hela tiden, varje gång. Systemet måste vara redo för alla tänkbara värsta scenarier och förhindra strömfel i alla lägen.

It is these high demands that drive our engineers to deliver solutions that keep performing, no matter what. 45 years of innovation and problem solving may have led us to become the global market leader in the power supply for ambulances, but it has never changed who we are. On the contrary, it is an inspiration for us to create ever better power solutions that are driven by know-how.

När energi kan

rädda liv

Ambulanser kommer i många olika former och skepnader. Victron Energy har ett modulärt system med komponenter som gör det möjligt för ambulansbyggare att bygga ett komplett system enligt exakta specifikationer och budget. Låt oss nu anta att vi designar ett system för en medelstor ambulans.

Daglig energiförbrukning

1 800 Wh

Toppeffektskrav

1500W

I det här exemplet

Den dagliga energiförbrukningen beräknas genom att lägga till summan av alla förbrukare X hur lång tid de kommer att användas under en dag: Lägg till alla watt från alla förbrukare som används samtidigt för att beräkna vilken toppeffekt som krävs.

Uppenbara val

Systemdesign

faktorer att ha i åtanke

Nedan hittar du förklaringar av de viktigaste designfaktorerna att överväga, klicka på frågorna för att se våra ingenjörers rekommendationer.

 • 01

  Vilken (storlek) växelriktare är en pålitlig och kompakt lösning?

  Våra förstklassiga växelriktare/laddare har försett de mest krävande utmaningarna med ström i flera år.
  Sortimentet av MultiPlus är det bästa valet när både inverterande- och landströmsladdning krävs. Tekniken med rena sinusvågor förser på ett säkert sätt känslig elektronik, såsom datorer och andra belastningar, med ström utan problem. UPS-funktionen säkerställer att landström kan kopplas i eller ur, utan att orsaka några avbrott för konsumenterna, tack vare den smidiga växlingen som sker på under 20 mikrosekunder. Laddningen av service- och startbatteriet sker med den inbyggda laddaren, som kan ladda båda med individuella laddarprofiler. Det breda utbudet av MultiPlus-modeller gör det enkelt att på ett effektivt sätt matcha rätt växelriktare med dina krav. Kompakta modeller finns tillgängliga om det finns begränsat utrymme.
  Växelriktare omvandlar DC-ström till AC-ström. Växelriktare ska ha rätt storlek för att kunna hantera den genomsnittliga AC-belastningen kontinuerligt och ska matcha de samtidiga AC-belastningarnas förväntade toppeffekt Se alla våra växelriktare/laddare

  Proffsens val

  MultiPlus Compact 12/2000/80: baserad på fordonens driftstpänning på 12 V försörjer enkelt den här 2000 VA växelriktaren belastningarna och deras topppeffekter. 80 ampere av laddningsström laddar snabbt en litiumservicebatteribank medan en andra utgång tar hand om startbatteriet. När det gäller blybatterier kan laddningsströmmen reduceras för att passa storleken på batteribanken. Det kompakta höljet sparar mycket nödvändigt hyttutrymme.
  System med en högre daglig energiförbrukning, eller som baseras på blyservicebatterier kräver mer tid med landström för att laddas upp helt. På grund av laddningsegenskaperna hos ett blybatteri tar det längre tid, vilket innebär ett större behov av landströmstid när fordonet är parkerat.
 • 02

  Litium- eller blyhusbatteri i vilken storlek?

  Victron Energy erbjuder flera alternativ för servicebatterier men det huvudsakliga valet står mellan blysyra och litium vilket i huvudsak beror på förväntningarna på prestanda, kostnad-per-cykel och fysiska aspekter (storlek/vikt). Valet av batteriteknik leder också till andra konsekvenser för andra systemkomponenter som är direkt kopplade till (eller styr) batterierna.

  In general, use lithium when the daily power demand is extremely intense, when superfast charging is essential or when there are weight or space limitations. Lithium also has a lower cost per cycle. Lead-acid has a lower up-front cost and is perfect for regular, less demanding power profiles and when weight and space are not an issue. The above probably cuts 45 years of battery development know-how a bit short, for more info check our deep dive.

  Victron Energy erbjuder noga testade batterier av utomordentlig kvalitet och med höga prestandaegenskaper. Våra datablad ger en rättvis bild av prestanda och förväntade livscykler vilket gör att du slipper oväntade investeringsöverraskningar längs vägen. Vårt stora utbud av batterier
  Så många val ... Litium eller blysyra?

  Proffsens val

  Litium 12,8 V Smart 200 Ah. Den här extremt kompakta och lätta boxen är fullpackad med häpnadsväckande 2 560 kWh energi, mer än nog för att att förse alla förväntade belastningar, även om du behåller 20 % i reserv för livscykel-anledningar. På grund av dess begränsade form och vikt, kan allt utrymme vigas åt de som är i nöd. Tack vare litiums snabba laddningsegenskaper kan batteriet fulladdas av motorns generator på bara 2,5 timmar (motorns 130 A generator laddar säkert med 65 A per timme, beräknat med +50 % av den nominella kapaciteten). När landström krävs kan MultiPlus laddare på 80 A leverera en komplett laddning inom +2 timmar.

  2X 12 Volt Deep Cycle (djup cykel) AGM 90 Ah Otaliga ambulanser har försörjts av blybatterier och gör det fortfarande, vilket gör det till standardvalet. Medan de erbjuder en lägre initialkostnad blir antalet laddningscykler färre, vilket innebär att litium har en lägre kostnad per cykel och är därmed ett bättre och billigare alternativ i det långa loppet. Om det finns färre vikt- och utrymmesbegränsningar kan två parallellkopplade 12 V Deep Cycle AGM 165 Ah-batterier sättas in för att förse belastningarna med ström utan problem. Laddningen av batterierna går långsammare och gör den mer avhängig laddning med landström än med litium. DC-DC-laddaren, som är ansluten till den smarta generatorn laddar 50 % urladdade servicebatterier på 5-7 timmar. När MultiPlus är ansluten till landström laddar den batterierna över natten.
  Som en tumregel för att bestämma batteristorlek räknar vi med 2 x den dagliga energiförbrukningen för blybatterier på grund av deras 50 % säkra urladdningskapacitet och behåller ungefär 20 % i reserv för litiumbatterier. Välj den närmaste modellen från vårt sortiment och runda upp amperen för att vara på den säkra sidan.
 • 03

  Säker kombination av (litium-) husbatterier med (smarta) växelströmsgeneratorer och startbatterier.

  Övervinn alla utmaningar som dyker upp genom att kombinera (smarta) växelströmsgeneratorer, start- och servicebatterier (litium eller blysyra) med vårt stora utbud av DC-DC-laddare, batterikombinerare eller Smart BMS-produkter. Våra lösningar är särskilt utformade för fordon och ser till att båda bly- och litiumservicebatterier kan laddas (ur) ordentligt, utan att skada den smarta växelströmsgeneratorn eller batterierna.
  Den rätta lösningen beror huvudsakligen på kombinationen av din(a) generatorer (smarta eller traditionella) och servicebatteritypen (blysyra eller litium), bland andra faktorer. Fråga gärna din lokala Victron Energy-installatör om råd Fråga din lokala installatör

  Proffsens val

  Litium: Batterihanteringssystem (BMS) 12/200: För litiumbaserade 12 V-effektsystem med en belastning på upp till 200 A är den här kompakta och robusta lösningen det perfekta valet. Enheten har många funktioner: ett ”batterihanteringssystem”, ”strömbegränsare”, ”batterikombinerare” och ”BatteryProtect” (skydd) i en. Funktionen för batterihantering hanterar och laddar litiumbatteriet ordentligt och snabbt. Funktionen för strömbegränsning begränsar laddningsströmmen till en säker nivå inom specifikationerna för generatorutgången för att förhindra generatorn från att överhettas eller slitas ut. Funktionen för batterikombinering kombinerar säkert hus- och startbatteriet. Funktionen för batteriskydd BatteryProtect skyddar husbatteriet från för hög urladdning. BMS 12/200 kombinerar alla dessa funktioner i en vilket gör den till en perfekt lösning för fordon.
  Observera att Dc-konsumenter måste vara isolerade eftersom BMS 12/200 är ansluten till minuspolen och därför till chassit.
  Blysyra: Orion-Tr Smart 12/12-30 och Smart BatteryProtect 220 A: Det här sortimentet av professionella Orion ”Batteri-till-Batteri” DC-DC-laddare är utformat att säkert ansluta alla slags 12 V-generatorer (smarta eller traditionella) och startbatterier av alla storlekar till alla sorters servicebatterier. 12/12-30 efterfrågar en laddningsström på 30 A/tim från den smarta växelströmsgeneratorn, vilken annars inte kommer att leverera en kontinuerlig ström som är hög nog för laddning (det är därför en Cyrix-ct Batterikombinerare inte fungerar med en smart generator).
  Smart BatteryProtect 200 A skyddar servicebatteriet från orimlig urladdning av (DC-) belastningarna, som bör har rätt storlek i enlighet med den maximala förväntade belastningsströmmen. Aktiverings- och inaktiveringsnivåer kan ställas in via appen VictronConnect.
 • 04

  I händelse av en dubbel akutsituation, hur ska man starta motorn från husbatteriet?

  I det ovanliga fallet att ett startbatteri har laddat ur, agerar en extra Cyrix-ct som ett akutrelä mellan servicebatteriet och startbatteriet så att motorn kan startas genom att trycka på en knapp bredvid ratten, som aktiverar brytaren för fjärrstyrning på/av. I det här fallet har Cyrix-ct 230 A en uppstartskapacitet på 5000 A (i fem sekunder). Observera att den här Cyrix-ct endast möjliggör en akutstart. Laddning av servicebatteriet från startbatteriet hanteras på ett annat sätt, se säker kombination av generatorer med batterier.

Professionella utmaningar?
Fråga ditt lokala Victron-proffs.

Valmöjligheterna för varje komponent är ganska omfattande. Det är därför som vi utbildar Victron Energy-proffs för att på ett perfekt sätt översätta dina exakta behov till robusta lösningar. De känner ett stort ansvar för att alltid ge råd om rätt lösning (även när detta ibland går emot vad kunden hade i åtanke från början). De gör allt de kan för att hålla dig nöjd och dina investeringar säkra i många år framöver.
Always feel free to ask your local Victron Energy Professional
Victron-proffs som står bredvid en bil med Victron-utrustning

It seems like your browser does not support the latest technologies. To see this section properly, consider using a modern browser.

Systemdiagram

för ett litium- och blysyrebaserat batterisystem

Hur översätts systemdesignfaktorerna till ett robust system?

Husbatteri
Laddar

AC-enheter (enfas)

Varje ”hushålls”-apparat eller ”tungt verktyg” som du skulle förvänta dig hemma eller på jobbet hittar du även i fristående energisystem. Alla dessa enheter behöver växelström (230 V eller 110 V) för att fungera.

Vissa av dessa enheter såsom datorer kan vara känsliga för kvaliteten på den inverterade strömmen (dålig land- eller generatorström från Ac-ingången kan påverka dess kvalitet negativt). Motordriven eller värmealstrande utrustning kan kräva en hög ström vid uppstart. Alla våra växelriktarprodukter producerar en ren sinusvåg, även när kvaliteten på AC-ingången är mindre bra, vilket säkerställer att känsliga belastningar kan förses med ström och kan åtnjuta en toppeffekt på i stort sett två gånger växelriktarens märkeffekt för att förse även de tyngsta belastningarna, eller i princip vilken belastning som helst, utan problem.

Exempel på AC-enheter:

 • Heavy duty tools such as a drilling machine or a jigsaw
 • Computers
 • Phone chargers
 • Fridge and freezer
 • Lights
 • Coffee machine
 • Microwave
 • or basically any AC powered device you can think of.

Växelströmsgeneratorer

Fordon och båtar är utrustade med motorer som genererar rörelsekraften men de genererar även elektrisk kraft via växelströmsgeneratorer. Växelströmsgeneratorer genererar elektrisk energi med en likström (DC) från mekanisk energi som används för att lagra energi i batteribanken eller förse DC-utrustning med ström direkt.

Små motorer har små generatorer och större motorer har oftast större generatorer. Ibland är de till och med utrustade med generatorer med (extra) hög utgång för att öka utmatningen. Fordon, särskilt Euro 4/5-motorer, kan levereras med smarta (variabel spänning) generatorer, som styr utgången baserat på fordonets driftförhållanden. Det gör att de inte lyckas ladda ett andra batterisystem till en användbar nivå. Litiumservicebatterier kan medföra en tung belastning på motorns generator som troligtvis måste skyddas från överhettning eller från att slitas ut för tidigt.

Oavsett vilken växelströmsgenerator din motor har eller vilket slags batteribank det är erbjuder Victron Energy ett brett utbud av lösningar för att säkert ansluta alla sorters växelströmsgeneratorer till alla sorters batteribanker, utan att skada den smarta generatorn eller batterierna. Se vårt datablad för mer information. Kolla även din tillverkares dokumentation för att se vilken utgång din växelströmsgenerator kan tillhandahålla. Med litiumservicebanker och traditionella eller smarta växelströmsgeneratorer rekommenderar vi att du räknar med 50 % av generatorns utgångsspecifikationer för att inte överbelasta den.

Se alla våra DC-DC-laddare Se alla våra batterikombinerare Se alla våra (smarta) BMS-alternativ

Batterikombinerare

Batterikombinerare används för att säkert parallellansluta startbatteriet och servicebatteriet.
Batterikombineraren tillåter servicebatteriet att laddas när motorn är igång (vid en förinställd spänning). Servicebatteriet kopplas bort från startbatteriet när spänningen sjunker under en floatnivå, vilket hindrar att det laddas ur av belastningar som drivs av servicebatteriet. Victron Energy erbjuder batterikombinerare i flera modeller och storlekar. Vilken som är bäst att välja beror på ditt slags system.

Nödstart: om ett fel uppstår med startbatteriet tillåter vissa batterikombinerare motorn att startas från servicebatteriet, se datablad för mer information. Project-Id-Version: Victron Energy website Language: sv MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Generator: POEditor.com

Som ett alternativ till att använda batterikombinerare kan andra valmöjligheter innehålla mer styrnings - och konfigureringsmöjligheter, särskilt för att skydda icke-reglerade växelströmsgeneratorer från överhettning och litiumbatterier från överdriven (ur-)laddning. DC-DC-laddare kan vara ett alternativ för att kombinera blybatterier. Alternativen för litiumservicebatterier inkluderar DC-DC-laddare, särskilda litiumbatterikombinerare (som kan anslutas till ett BMS) eller allt-i-ett smarta BMS-produkter.

Se alla våra batterikombinerare Se våra DC-DC-laddare Se våra (smarta) BMS-alternativ

Batterihanteringssystem

Battery management systems take excellent care of Lithium batteries, protecting the individual cells of LiFePO4 batteries against over voltage, under voltage and over temperature and will shut down or reduce charging (VE.Bus products only) or disconnect the loads when this occurs.

Victron Energy offers several BMS options, in general the VE.Bus BMS and smallBMS signal separate devices to disconnect the charging (Cyrix-Li, DC-DC chargers) or disconnect the loads (BatteryProtect), the other (Smart) BMS versions are designed for vehicles or boats and offer more ‘all-in one’ functionalities.

Se alla våra batterihanteringssystem

Battery Monitors

En batteriövervakare är som en ”bränslemätare” för ditt batteri. Den registrerar hur mycket energi som förbrukas och laddas. Batteriövervakaren beräknar laddningsstatus, kvarstående kapacitet och tid till urladdning. Batterispänningen ger ingen korrekt indikation på hur fullt batteriet är (särskilt inte under belastning). En batteriövervakare gör det.

Victron Energys batteriövervakare håller koll på historikdata, som antalet laddningscykler, djupaste urladdning, högsta spänning, lägsta spänning och så vidare. Den varnar dig för kritiska tillstånd såsom låg spänning eller låg laddning och den kan till och med stänga av hela strömförsörjningen för att förhindra dyra batteriskador, eller starta en generator.

Victron erbjuder batteriövervakare med eller utan skärm och smarta versioner gör det möjligt för dig att spåra den detaljerade datan och anpassa inställningar i vår kostnadsfria app VictronConnect. Se alla våra batteriövervakare

BatteryProtect

BatteryProtect kopplar bort icke-nödvändiga belastningar innan batteriet sjunker under en förinställd nivå (en fullständig urladdning skulle kunna skada det) eller innan det har för lite kraft kvar för att starta en motor.

Victron Energy BatteryProtect har så mycket mer. Inbyggda nedstängningsfördröjningar säkerställer att viktig elektronik inte kopplas från av misstag, exempelvis när start av motor orsakar ett spänningsbortfall. Den återansluter automatiskt allting när batteriet är tillräckligt uppladdat.
BatteryProtect har en fjärrbrytare så den kan slås på/stängas av via en BMS eller brytare. Smartversionen är programmerbar via appen VictronConnect.

Se vårt utbud av BatteryProtect-modeller

Cerbo GX

Victron Energy Cerbo GX är kommunikationscentralen för ditt systems installation, som gör det möjligt för dig att alltid ha perfekt kontroll var än du befinner dig och det maximerar prestandan. Tillvalet GX Touch 50 är ett följeslagare till Cerbo GX och dess pekskärm på fem tum ger dig en direkt översikt av ditt system och gör det möjligt att ändra inställningar på ett ögonblick.

Direktövervakning av batteriets laddningsstatus, energiförbrukning, energiupptagning från solceller, generator och huvudnätet, eller kontroll av tanknivåer och mätning av temperatur. Du kan enkelt styra strömbegränsningen av landströmsingången, (auto-) starta/stoppa generatorer eller till och med ställa in tysta perioder för att undvika att generatorn startar mitt i natten. Ändra inställningar för att optimera systemet, följ upp larm, genomför diagnoser och lös utmaningar på distans med den kostnadsfria portalen Victron Remote Management (VRM).

Cerbo GX är ett visuellt system som är enkelt att använda och som omvandlar varje energiutmaning till en lätt och ledig erfarenhet. Du ansluter enkelt via vår Victron Remote Management (VRM)-portal, eller får tillgång direkt genom att använda tillvalsskärmen GX Touch 50, en MFD-skärm eller vår app VictronConnect eftersom den är Bluetooth-anpassad.

DC-DC-laddare

DC-DC-omvandlare, eller batteri-till-batteri-laddare (omvandlare med inbyggda laddningsalgoritmer) används i dubbla batterisystem, där den (smarta) generatorn och startbatteriet kombineras med servicebatteriet (av samma eller olika spänningar) för att ladda det. De kan även användas för att ladda tillämpningar som har dedicerade batterier (ex. Bogpropeller) eller för att strömförsörja tillämpningar med en annan spänning än servicebatteriets batteribank.

De flesta DC-DC-laddare kan användas i 12 V eller 24 V-system och alla passar både för bly- och litiumbatterier. Vissa modeller av DC-DC-laddare kan parallellkopplas för att öka utgångsströmmen. DC-DC-laddare är en perfekt och säker lösning för att ladda litiumbatteribanker från smarta generatorer (och även blybatterier för den delen).

Laddning av litiumbatterier från generatorn
De flesta generatorer kan inte kopplas direkt till litiumbatterierna. Ett litiumbatteri drar mer ström än vad generatorn kan förse, vilket kan leda till permanenta skador på generatorn. För att inte skada generatorn är strömbegränsning ett av alternativen för att hålla sig inom generatorns säkra område.

Victron erbjuder flera lösningar för att lösa det här problemet och en av lösningarna är DC-DC-omvandlare:

 • DC-DC converters act as a current limiter between the alternator and the battery: the battery can be safely charged without blowing up the alternator.
 • Victron also offers alternative solutions for dual battery systems powered by alternators. Some (smart) BMS products physically limit the current drawn from the alternator, in other systems, battery combiners might be a solid option. See the datasheets for more info.
Se vårt sortiment av DC-DC-omvandlare

DC-elektronik

DC-utrustning är designad för att fungera direkt med strömmen som kommer ut från batteribanken (Direct Current - likström). Särskilt fordon och båtar kan ha (mycket) DC-utrustning ombord (såsom kontrollpaneler, belysning, navigeringsutrustning, autopilot, ekolod m.m.).

Vissa mindre icke-nätanslutna system kan endast drivas med likström, med 12 V-belysning, tv-apparater eller kylskåp. Större system kan kombinera AC- och DC-förbrukare.

Hur som helst är det viktigt att skydda batteriet mot för hög urladdning och för detta erbjuder Victron ”BatteryProtect”.

GX Touch

Victron Energy Cerbo GX är kommunikationscentralen för ditt systems installation, som gör det möjligt för dig att alltid ha perfekt kontroll var än du befinner dig och det maximerar prestandan. Tillvalet GX Touch 50 är ett följeslagare till Cerbo GX och dess pekskärm på fem tum ger dig en direkt översikt av ditt system och gör det möjligt att ändra inställningar på ett ögonblick.

Direktövervakning av batteriets laddningsstatus, energiförbrukning, energiupptagning från solceller, generator och huvudnätet, eller kontroll av tanknivåer och mätning av temperatur. Du kan enkelt styra strömbegränsningen av landströmsingången, (auto-) starta/stoppa generatorer eller till och med ställa in tysta perioder för att undvika att generatorn startar mitt i natten. Ändra inställningar för att optimera systemet, följ upp larm, genomför diagnoser och lös utmaningar på distans med den kostnadsfria portalen Victron Remote Management (VRM).

Cerbo GX är ett visuellt system som är enkelt att använda och som omvandlar varje energiutmaning till en lätt och ledig erfarenhet. Du ansluter enkelt via vår Victron Remote Management (VRM)-portal, eller får tillgång direkt genom att använda tillvalsskärmen GX Touch 50, en MFD-skärm eller vår app VictronConnect eftersom den är Bluetooth-anpassad.

Växelriktare/laddare

Växelriktare/laddare omvandlar DC-effekt från batterierna till AC-effekt och förser anordningar eller tunga verktyg med 230 V (eller 110 V på andra marknader) på ett säkert sätt. Deras inbyggda laddare använder nät-, land- eller generatorström och använder de bästa anpassningsbara laddningsalgoritmerna för alla dina typer av batterier.

Alla Victron Energys växelriktare/laddare är utvecklade för att användas professionellt, de är kända för att vara extremt motståndskraftiga och de bygger på årtionden av fälterfarenhet i de mest krävande omständigheterna. Våra extremt motståndskraftiga växelriktare/laddare är det bästa valet när både invertering och laddning från AC-ingångar (såsom landström eller generatorer) krävs. Deras anslutningsalternativ och djupa konfigurationsinställningar gör det möjligt att klara av de svåraste utmaningarna.

Victron Energys växelriktare/laddare levereras med en handfull enastående funktioner:

 • PowerControl: automatiskt hantering av batteriladdning för att förhindra en överbelastning av generatorn eller landström.
 • PowerAssist: använder batteriet som en buffert för att assistera landströmmen under höga effektkrav.
 • Perfekt energi: känsliga enheter fungerar smidigt med ren sinusvågsteknik, även när AC-ingångskällorna inte producerar en ren AC-ström. Victrons växelriktare/laddare jämnas ut dessa problem och omvandlar dålig energi till perfekt energi.
 • UPS-funktion: säkerställer att landström kan kopplas (från) utan att orsaka avbrott tack vare den smidiga växlingen.
 • Hög toppeffekt: använd motoriserad utrustning utan överhettning och alla belastningar är problemfria.
 • Låg egenförbrukning
 • Den inbyggda laddaren levereras med flera anpassningsbara laddningsalgoritmer för att individuellt ladda start- och servicebatteriet, vilket ger ett strålande serviceliv som resultat.
 • Modeller med två AC-ingångar säkerställer att ström kan komma från flera strömkällor, såsom land-, nät- eller generatorström.

Vårt breda utbud av modeller gör det enkelt att på ett effektivt sätt matcha rätt växelriktare/laddare med dina krav. Kompakta modeller finns tillgängliga om det finns begränsat utrymme. Större modeller kan förse industriella anordningar och i princip obegränsad energi kan förses genom parallell- eller trefasdrift. Se alla våra växelriktare/laddare

Servicebatterier

Servicebatteriet lagrar energi för systemets förbrukare och tillhandahåller självständig energi särskilt i stunder då ingångsströmkällorna inte är (helt) tillgängliga.

Victron Energy erbjuder flera olika sorters batteritekniker och alla är utformade för professionell användning, pålitlighet och långt serviceliv i de mest krävande miljöerna. De har en världsomspännande garanti på två år och våra datablad ger en rättvis bild av prestanda och förväntade livscykler vilket gör att du slipper oväntade investeringsöverraskningar längs vägen.

Även om det finns flera tekniker att välja mellan står det huvudsakliga valet mellan blysyra och litium vilket i huvudsak beror på förväntningarna på prestanda, kostnad-per-cykel och fysiska aspekter (storlek/vikt).

 • Välja blysyra när:
 • Sporadisk användning
 • Lägre inköpskostnad
 • Vikt och utrymme är inte ett problem
 • Normal laddning
 • Välj litium när:
 • Daglig användning
 • Lägre kostnad per cykel
 • Vikt och utrymme måste beaktas
 • Snabb laddning

Servicebatterier

Servicebatteriet lagrar energi för systemets förbrukare och tillhandahåller självständig energi särskilt i stunder då ingångsströmkällorna inte är (helt) tillgängliga.

Victron Energy erbjuder flera olika sorters batteritekniker och alla är utformade för professionell användning, pålitlighet och långt serviceliv i de mest krävande miljöerna. De har en världsomspännande garanti på två år och våra datablad ger en rättvis bild av prestanda och förväntade livscykler vilket gör att du slipper oväntade investeringsöverraskningar längs vägen.

Även om det finns flera tekniker att välja mellan står det huvudsakliga valet mellan blysyra och litium vilket i huvudsak beror på förväntningarna på prestanda, kostnad-per-cykel och fysiska aspekter (storlek/vikt).

 • Välja blysyra när:
 • Sporadisk användning
 • Lägre inköpskostnad
 • Vikt och utrymme är inte ett problem
 • Normal laddning
 • Välj litium när:
 • Daglig användning
 • Lägre kostnad per cykel
 • Vikt och utrymme måste beaktas
 • Snabb laddning

Landström

Landström används för att ladda upp batteriena och/eller driva stora AC-utrustningar.
Ibland är landströmmen långt ifrån perfekt. Du kan stöta på spänningsbortfall eller även strömökningar som skulle kunna skada känslig utrustning ombord. Victron Energys växelriktare löser de här problemen och förvandlar dålig energi till perfekt energi.

Landström är ofta begränsad i hur mycket ström du kan dra, exempelvis endast 10 Amp utan att några högre klassade punkter finns tillgängliga. Victron Energys växelriktare/laddare tillåter dig att ställa in en maximal landström och du kan ändå slå på högre klassad utrustning utan att en säkring går: tack vare Victron Energy Power Assist läggs effekt från batterierna smidigt på till AC-ingången och överbrygger på så sätt automatiskt tomrummet mellan leverans och efterfrågan.

Startbatterier

Startbatterier krävs för att starta din(a) motor(er). Dessa batterier är framtagna för att hantera en större urladdningsström och åtnjuta en annan teknik än servicebatterier. För att undvika att startbatteriet dräneras av misstag ska det alltid isoleras från servicebatterierna. Victron Energy erbjuder flera lösningar för olika systemtyper.

Victron Energy erbjuder flera batterikombinerare. Mer omfattande sätt att säkert koppla start- och servicebatteriet finns även tillgängliga, inklusive hur man kopplar en batterikombinerare till ett BMS, allt-i-ett smarta BMS-produkter eller DC-DC-laddare. Dessa alternativ kan erbjuda mer styrnings - och konfigureringsmöjligheter, särskilt för att skydda icke-reglerade växelströmsgeneratorer från överhettning och litiumbatterier från för hög (ur-)laddning.

Se alla våra batterikombinerare Se alla våra DC-DC-laddare Se alla våra (smarta) BMS-alternativ

VictronConnect

Alla Victron Energy smarta produkter kan övervakas och styras direkt från din handflata. Anslut bara appen VictronConnect via Bluetooth och du får direktåtkomst till ditt systems prestandadata. Du kan även enkelt ändra inställningar, stänga av eller slå på enheter och mycket mer.

Icke-smarta enheter med en VE.Direct-port kan också bli smarta, genom användning av VE.Direct Bluetooth Smart dongle

Det är även möjligt att övervaka och styra ditt system på distans. Funktionen VictronConnect-Remote gör det möjligt att få fjärråtkomst till Victron-produkter med ett VE.Direct-gränssnitt genom en GX-produkt, via VRM-onlineportalen. Denna kraftfulla funktion tillåter komplett produktkonfigurering och övervakning från i princip vilken plats som helst i världen genom att använda appen VictronConnect. Upplevelsen av användargränssnittet är precis som om produkterna vore anslutna lokalt med Bluetooth eller ett kopplat VE.Direct till USB-gränssnitt.

Se vad appen VictronConnect kan göra Se våra GX-enheter
Systemspecifikationer
Här är vår rekommendation för en medelstor ambulans, både för litium- och blybatteribaserade system.

Använd en modern webbläsare för att se den detaljerade tabellen och hela avsnittet ordentligt.

Energiförbrukning
Daglig energiförbrukning som krävs:
1 800 Wh
Toppeffekt som krävs:
1 500 W
Systemets toppkapacitet:
4 000 W (max)
Maximal energiförbrukning blysyra:
1 980 W
Maximal energiförbrukning litium:
1 920 W
Växelriktning
Inverter/charger
MultiPlus Compact 12/2000/80
Lagring
Service battery:
Lithium 12,8 V Smart 200 Ah eller
2x 12 Volt Deep Cycle AGM 165 Ah
För litiumbatteriskydd:
Batterihanteringssystem (BMS) 12/200
Det här BMS-systemet innehåller BatteryProtect-funktion och kopplas till - minus, måste isolera DC-belastningar.
For lead-acid:
BatteryProtect: 220 A
Skyddar batteriet från för hög urladdning.
Nödstart:
Cyrix-ct 230 A
Generering
Laddar servicebatteriet via motorns växelströmsgenerator (se förklaring här)
Växelströmsgeneratorutgång:
130 amp*
Säker utgång 50 %
*Se tillverkarens datablad för specifikationer.
Laddning av blysyra:
Orion-Tr Smart 12/12-30 isolerad eller
Cyrix-ct 230 A*
** Cyrix fungerar inte med smarta växelströmsgeneratorer.
För litiumanvändning:
Batterihanteringssystem (BMS) 12/200
BMS hanterar batteriet och strömbegränsningsfunktionen skyddar växelströmsgeneratorn. Kopplad till - minussidan, belastningar måste isoleras.
Övervakning
Batteriövervakare:
SmartShunt batteriövervakare 500 A eller
BMV-712 Smart
Fungerar med VictronConnect
Fjärrövervakning:
Cerbo GX och Cerbo GX Touch
Visa komplett lista Nedåtpil
Visa komplett lista Nedåtpil

Varför Victron Energy?

De rätta produkter för jobbet

När du alltid befinner dig ute på vägarna vill du ha pålitliga men kostnadseffektiva lösningar som driver dig framåt under många år. Det är viktigt att kunna välja energiförsörjningar som passar just dina behov och som håller vad de lovar så att du inte blir besviken. Victron Energy har ett brett utbud av modulära anslutna produkter som håller sina löften. De drivs med kunskap, tack vare 45 års erfarenhet av att övervinna energiutmaningar med innovation.

Ikon för 45 år Victron Energy
Litiumbatteri

Varför Victron Energy?

Alltid på. Alltid redo.

Våra stabila system har om och om igen bevisat att de levererar pålitlighet utan dess like. Detta märks genom vår världsomfattande marknadsledning i energiförsörjningsutrustning för ambulanser och det görs tydligt tack vare otaliga berättelser om 40+ år gamla växelriktare från Victron Energy som fortfarande gör det de skapades för.

Ambulans

Varför Victron Energy?

Pålitlighet ger långa servicelivscykler

Att endast göra beräkningar baserat på pris kan vara vilseledande när du ska fatta beslut om investeringar i energiförsörjning. Deras verkliga prestanda och förväntade livscykel är minst lika viktiga. Det är tur att utrustning från Victron Energy lever upp till sina specifikationer, både vad det gäller prestanda och förväntad livscykel (vid korrekt användning). Vår femåriga garanti och policy om rättvis och snabb reparation innebär att din investering är skyddad och att den under de flesta omständigheter inte kommer att svika dig.

års garanti
Victron-proffs visar en kund appen VictronConnect

Varför Victron Energy?

Professionella utmaningar. Antagna.

Oavsett vad som försörjer elektroniken i ditt fordon eller ditt verktygskit som du tar med för jobbet, har Victron Energy ett av de största sortimenten av energiförsörjningsutrustning på marknaden för att försörja ditt genialiska arbete. Fördelen med att jobba med endast ett märke som täcker allt innebär att endast ha en kontakt för uppgraderingar eller för att lösa ovanliga problem som kan uppstå. Vårt globala nätverk av Victron Energy-proffs är utbildade med 45 års erfarenhet av problemlösning. De kan omvandla dina utmaningar till robusta lösningar som gör dig nöjd och som säkrar dina investeringar i många år framåt.

Victron-proffs som står bredvid Victron-utrustning bak i en bil

Varför Victron Energy?

Professionella fordon
drivna av kunskap

Se hur vi löser typiska fordonsutmaningar
Motor driven av
Pilsymbol
Drive through our Professional vehicles know-how

Det verkar som att din webbläsare inte stöder den senaste tekniken. Du bör använda en modern webbläsare för att kunna se det här avsnittet ordentligt.

Smart BMS CL 12/100

Kombinerar på ett säkert sätt alla generatorer till Smart Lithium-batterier.

Se ett flertal populära diagram över fordonssystem
Ladda ner vår broschyr
Ladda ner symbol
Jämförelse på djupet

En experts åsikt: litium- eller AGM-batterier?

Visa mer Carret icon
DC-DC-laddare

Professionellt servicebatteri laddas med Orion-TR Smart

Victron Professional

Anmäl dig till vårt nästa webbinarium eller utbildning om fordon.

Ladda ner vår broschyr

Se alla våra professionella fordonsprodukter och fler konfigureringar.

Victron connect

Insikt i realtid och full kontroll med vår app VictronConnect

Exempellösningar från våra partner

Besök vår blogg

Hitta din lokala återförsäljare

Vårt väletablerade globala nätverk av lokala Victron-proffs hjälper dig gärna att hitta den optimala lösningen på din utmaning.

Räkna med vår världsomfattande service

För oss på Victron är det grundläggande att ge våra kunder snabb och kompetent service och support. Det är därför som vårt globala nätverk av Victron-proffs erbjuder tekniskt kunnande av högsta klass och åtar sig att leverera reservdelar så fort som möjligt.

So you can start or continue your journey, wherever you're headed.